Tegeltija otkriva uslove zbog kojih nema kredita MMF


Objavljeno: 2021-01-15 11:27'Na kraju su se isprofilisala dva, tri pitanja koja su politička pitanja, koja su dio naših pregovora s Evropskom komisijom i nije bilo nikakvog razloga da se ona pojave i u pismu namjere sa MMF. To su pitanja elektronskog potpisa, zakon o električnoj energiji, registar fizičkih lica u BiH unutar Centralne banke'. 


Foto: Tegeltija otkriva uslove zbog kojih nema kredita MMF

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija kaže da su bili poprilično teški i neobični razgovori o novom kreditnom zaduženju sa MMF-om.

 

"Za mene je bilo iznenađujuće to da je šef Misije na početku rekao da od nas ne očekuju teške ekonomske reforme, što je činjenica. Takođe je činjenica da su ponekad reforme bile upravo vezane za neke ekonomske teme, poput smanjenja plata, povećanja poreza i slično. Za ovaj put su otprilike rekli “mi tražimo da vi trošite, stvorite pretpostavku da se održi potrošnja”, a da nakon završetka borbe s kovidom uđemo u drugu fazu reformi", otkriva Tegeltija u intervjuu Euroblicu.Jasno je, kaže on, rečeno da se očekuju neke političke teme.

 

"Na kraju su se isprofilisala dva, tri pitanja koja su politička pitanja, koja su dio naših pregovora s Evropskom komisijom i nije bilo nikakvog razloga da se ona pojave i u pismu namjere sa MMF. To su pitanja elektronskog potpisa, zakon o električnoj energiji, registar fizičkih lica u BiH unutar Centralne banke. To su ključne tačke oko kojih nije postignuta saglasnost", rekao je Tegeltija.

 

On kaže da mu je žao što je došlo do tog nivoa neslaganja.

 

"Nadam se da će pregovori biti nastavljeni u naredna dva do tri mjeseca i da ćemo doći do dogovora", kazao je Tegeltija.

 

Podsjetimo da su u pitanju pregovori BiH sa MMF-om o novom kreditu od1,5 milijardi KM, koji su za sada propali.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.