TRI RAZLOGA: Zašto muškarci odbijaju seks?


Objavljeno: 2019-09-27 13:19Svima je dobro poznato mišljenje da suprug ne želi s vama da vodi ljubav jer mu više niste privlačni.


Foto: Nisu svi muškarci zainteresovani za seks

Iako je ponekad upravo to problem, u većini slučajeva nema veze s istinom. Zašto se sve više žena žali svojim prijateljicama i terapeutima da pate zbog nedostatka partnerove želje?

 

Evo nekoliko razloga i rješenja.

 

1. Posao je njegova ljubavnica

 

Muškarci su strastveno vezani za svoj posao, a u nekima budi osjećaj strasti koji bi trebalo da osjećaju prema partnerki. Njima pohvale i unapređenje mogu biti jednako zadovoljavajući kao savršen seksualni odnos.

 

Rješenje: Zainteresujte se za njegov posao, pamtite detalje...ali isto tako zahtjevajte par sati dnevno samo za vas.

 

2. Uzima stvar u svoje ruke

 

Jednostavno nema volje da inicira seks, pa bukvalno uzima stvar u svoje ruke, piše psiholog Lori Votson. Mastrubacija i gledanje porno sadržaja su mu ostvarenje fantazija jer su brze i efikasne metode postizanja orgazma.

 

Rješenje: Recite suprugu da je seks neophodan za vašu bračnu sreću. Zahtevajte da pokuša da prestane s masturbacijom i da izgradi želju prema vama. Objasnite mu šta se događa bez intimne veze jednom braku, dogovorite vrijeme za sebe.

 

3. Strah od erektilne disfunkcije

 

Sva navedena stanja jednog muškarca mogu mučiti više nego što vi to možete da zamislite. Briga, frustracija i neprijatan osjećaj mogu muškarca dovesti do toga da se kod njega smanji seksualna želja.

 

Rješenje: Nastoje da mu ne pogoršavate brigu, pa budite pristojne i pune razumijevanja oko problema koji ga muči. Potrudite se da mu pružite pomoć - u bilo kom obliku.

 

4. Strah od odbijanja

 

Jedan pacijent je otkrio na terapiji da se radi o tri aspekta njegovog libida. Prvi je onaj mladića koji se boji da priđe ženi i inicira seks. Drugi je stav nešto malo starijeg mladića koji smatra da je seks ponižavajuća stvar za ženu. Treći bi se mogao nazvati stavom jednog pećinskog čovjeka - uvjek je gladan i željan seksa. Naveo je kako su prva dva uvijek nadjačana trećim, o čemu mu je teško da razgovara sa partnerikom, tj. da joj prizna kolika je njegova želja.


Izvor: NezavisneCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.