TEGELTIJA: Zaduženje od milijardu i po nije veliko


Objavljeno: 2020-11-28 09:28Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da očekuje da će pregovori o novom aranžmanu sa MMF-om biti završeni do kraja godine, kao i da još nije definisan finansijski okvir tih sredstava.


Foto: Zaduženje od 1,4 milijarde KM nije preveliko?!

Tegeltija je naveo da će biti povučene tri do četiri tranše i da je, prema dosadašnjoj praksi, trećina namijenjena Republici Srpskoj, dvije trećine Federaciji BiH, dok će se još vidjeti da li će biti mjesta za Brčko distrikt.

 

On je dodao očekuje da bi prva sredstva mogla biti operativna tri do četiri sedmice nakon što se usaglasi pismo namjere.“Za 14 dana očekujem da bi mogla biti sjednica Fiskalnog savjeta i MMF-a, kada bismo mogli vidjeti da li imamo usaglašeno ili ne pismo namjere”, izjavio je Tegeltija novinarima u Doboju.

 

On je naveo da oko 1,4 milijarde KM nije preveliko zaduženje jer BiH u ovom trenutku najviše nedostaju sredstva za kapitalna ulaganja.

 

“U pismu namjere imaju određeni zahtjevi, entiteti će se izjasniti i za javna preduzeća i reformu javnog sektora”, istakao je Tegeltija i naveo da postoje i određena pitanja za finansijski sektor, kao i obaveze usvajanja budžeta na svim nivoima vlasti.

 

Tegeltija je rekao da nije upoznat o sugestijama Ministarstva finansija Republike Srpske u vezi sa dogovorom o novom aranžmanu između MMF-a i BiH.

 

On je poručio da je aranžman sa MMF-om potreban BiH, da je zbog kamata, rokova i drugih uslova finansijski najpovoljnija na međunarodnom tržištu, kao i da se određene strukturalne reforme, koje ovakav aranžman povlači, bolje sprovode zbog kontrolnih mehanizama.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.