Svijet ćuti o problemima Fajzerove vakcine!?


Objavljeno: 2021-01-20 11:02Vodeći mediji u svijetu ćute o poblemima koje kod jednog dijela vakcinisanih osoba izaziva vakcina Fajzer, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je odobrila samo jednu vakcinu protiv kovida 19, kompanija Fajzer i Biontek, žali se na nejednakost u distribuciju vakcina, komentariše Sputnjik. 


Foto: Svijet ćuti o problemima Fajzerove vakcine!?

SZO je ignorisala mnoštvo drugih vakcina razvijenih u Kini, Rusiji, Velikoj Britaniji i Indiji, ograničavajući tako mogućnost uspjeha sopstvene inicijative Kovaks, koja ima za cilj ravnomjernu distribuciju proizvedenih vakcina.


I EU, konkretno predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen vršila je pritisak da se ubrza odobrenje vakcina na teritoriji Unije.


Prema izvještaju časopisa Mond, pozivajući se na dobijene dokumente, politički pritisak da se odobri vakcina (Fajzer) bio je toliko veliki da je Evropska agencija za lijekove morala da “skrene pogled” kada je riječ o nekim problemima u vezi sa tom vakcinom.


Izvještaji o mogućim neželjenim efektima, koji se stalno pojavljuju, nisu mogli da smanje tempo distribucije Fajzerove vakcine širom svijeta.


Najmanje 13 Izraelaca doživjelo je privremenu blagu paralizu lica ubrzo nakon što je dobilo prvu dozu te vakcine, Norveška je ranije izvijestila da su 23 osobe umrle ubrzo nakon vakcinacije Fajzerovim medikamentom, ali vlasti još nisu sigurne da li je to povezano.


Ipak, Norveška je upozorila da bi vakcina mogla da izazove ozbiljne posljedice kod starih osoba.


Aleksandar Gincburg, šef Istraživačkog instituta za epidemiologiju Gamaleja – instituta koji je razvio prvu vakcinu protiv virusa korona na svijetu Sputnjik ve, navodi da je taj medikament podvrgnut ekstremnom nadzoru od strane evropskih vlasti.


Razlog zašto vakcina određene kompanije uživa preferencije u procesu odobravanja i dalje ostaje nejasan.


Fajzerovavakcina je pokazala 90 odsto efikasnosti u ispitivanjima, poput drugih kao što je “sputnjik ve”, i niži nivo efikasnosti od druge vakcine razvijene u Rusiji – “epivak korona”, za koju su dosadašnja ispitivanja pokazala efikasnost od 100 odsto.


Mogući uzrok navodnih neželjenih efekata Fajzerove vakcine može biti upotreba modifikovane informacione RNK – tehnologije koja se do sada koristila samo u vakcinama za životinje, a nikada ranije za ljude.


Aleksandar Gincburg ističe da je, za razliku od DNK, RNK labilnija – sklona naglim promjenama.


Taj proces bi mogao da se dogodi čak i tokom same proizvodnje vakcine i, kao rezultat toga, nekoliko serija iste vakcine kompanije Fajzer moglo bi da se razlikuje jedna od druge, s tim što bi “pokvarene” potencijalno imali neočekivane neželjene efekte, naglasio je ruski akademik.


Šef instituta “Gamaleja” dalje sugeriše da bi Fajzerova vakcina mogla da ima negativan efekat na oko 30 do 40 odsto pacijenata, posebno starijih i onih koji pate od alergija.


Izvor: Srna

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.