Stvari koje svaki dan dodirujete, a opasne su


Objavljeno: 2018-02-19 21:40:00O ovim stvarima često ne razmišljate kao o potencijalno opasnim, a sa njima ste svaki dan u dodiru.BPA-bisphenol A, je potencijalno opasna hemijska supstanca - sintetički polni hormon po sastavu sličan estrogenu. Ova supstanca se dodaje plastici kako bi bila otpornija i providna. Opasan je i u malim količinama.


Foto: YouTube screenshot

 

Vil Bulševic, gastroenterolog, upozorava da smo nekada u kontaktu sa stvarima koje podstiču ozbiljne bolesti kao što su dijabetes, rak dojke, hormonske abnormalnosti, posebno kod dece. Posebno moramo da budemo pažljivi i izbegavamo kontakt sa stvarima koje sadrže BPA, jer se ovo jedinjene apsorbuje kroz kožu.

 

 

Evo šta još treba da bude na spisku stvari koje ćete izbegavati i posle kojih ćete uvek dobro oprati ruke.

Prašak za veš

Zaista je nemoguća mislija da ne dodirujete prašak kojim perete veš, koji potom nosite. Ali mnogi praškovi sadrže jedinjenje fenol. Birajte one koji su organske proizvodnje, posebno ako imate problema sa ekscemom, osetljivom kožom ili alergijama.

 

 

Posuđe bez premaza

Ako spremate obroke u posuđu koje nema fabrički premaz, bolje ga odmah ostavite. Kada birate ovakve šerpe, nekada na visokim temperaturama može doći do oslobađanja aluminijuma što je višestruko nezdravo za ljudski organizam. Ako unesete aluminijum u organizam to je direktno povezano sa dobijanjem Alchajmerove bolesti i nekoliko vrsta kancera

 

 

Dezodorans

Aluminijum se nalazi i u dezodoransima i antiperspirantima i vrlo lako kroz pore pazuha ulazi vaš organizam.

 

 


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.