Stres u saobraćaju poguban za mentalno zdravlje


Objavljeno: 2018-01-22 21:24:00Čekanje u saobraćajnoj gužvi ili redu može prouzrokovati više problema od obične nervoze do ozbiljnih mentalnih posledica, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi.


Foto: YouTube screenshot

 

Istraživanje je sprovedeno među muškarcima i ženama od 25 do 74 godine. Svakodnevna nervoza zbog čekanja u saobraćajnoj gužvi može se akumulirati tokom vremena i izazvati probleme kasnije tokom života. Istraživači koji su sproveli analizu smatraju da su zadržavanje prisebnosti i "hladna glava" u takvim situacijama jednako važni za zdravlje kao i zdrava ishrana ili vežbanje.

 

 

Koristeći podatke iz ankete naučnici su zaključili da su negativne posledice zbog stresa u saobraćaju - svađanje s partnerima, sukobi na poslu, nervoza, promene u ponašanju... Istraživanje je pokazalo da problemi s mentalnim zdravljem nisu posledica samo velikih događaja u životu, već i naizgled sitnih iskustava. "Način na koji se suočavamo sa svakodnevnim emocije deluje na naše ukupno mentalno zdravlje", prokomentarisala je rezultate istraživanja Sjuzan Čarls, profesorka psihologije i socijalnog ponašanja, piše "Dejli mejl".


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.