Strah od vakcinacije ugrožava i pse


Objavljeno: 2018-01-12 17:04:00Možda vam se čini da je antivakcinalni lobi na snazi jedino u našoj zemlji, ali ovo je zapravo planetarni problem. Naime, s pojavom onih koji tvrde da MMR vakcine mogu izazvati autizam kod dece, sve je više i vlasnika pasa koji u strahu od ove bolesti ne vakcinišu svoje pse.


Foto: YouTube screenshot

 

Iako američki veterinari tvrde da autizam nikada nisu dijagnostifikovali ni kod jednog psa, i da psi čak ne mogu ni da obole od autizma, sve je više Amerikanaca koji odbijaju da vakcinišu svoje mezimce. Uprkos apelima da je besnilo gotovo stopostotno smrtonosno za ljude, građani SAD ne obaziru se izgleda ni na živote pasa niti ljudi.

 

 

Sve je više ljudi koji odbijaju vakcinaciju svojih pasa, i sigurni smo da su podlegli povicima antivakcinalnog lobija, iako se psi nikada nisu pominjali u njihovim saopštenjima i istraživanjima – kaže veterinarka Stefani Lif iz jedne poznate njujorške veterinarske ambulante.

 

 

 

Nije samo prisutan strah od pojave besnila, već štenci koji ne prime vakcinu mogu oboleti od štenećaka, parvoviroze i hepatitisa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu od besnila umre oko 55.000 ljudi.


Izvor: Pet Magazin
Copyright © 2015-2018 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.