Šta sve leči RAKIJA, ako je uzimate umereno...


Objavljeno: 2020-10-30 14:13Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol.


Foto: RAKIJA JE LEK! Evo šta sve leči, a MERA je najvažnija

Konzumacija rakije može doneti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne preteruje s količinama.

 

Ukoliko vas bolja polovina ili bilo ko napadne zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.


Produžuje životni vek


Prevelike količine rakije i bilo kojeg drugog alkohola će vam definitivno skratiti životni vek, ali umerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji su glavni uzrok starosti.

 


Oslobađa od stresa


Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umerenim količinama.


Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara


Odlična stvar kod rakije je ta što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, te vam pomaže da se smanji količina holesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost srčanog i moždanog udara.

 

Pomaže u prevenciji prehlade


Verovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate s toplom vodom i limunom.


Ne goji


Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih "prirodnih" sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.


Izvor: BN radio

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.