Šta je to ljubavni sezonski poremećaj??


Objavljeno: 2017-11-14 18:39:00Godišnje doba ozbiljno utiče na ljubavni i seksualni život nekih ljudi, nadamo se ne i na vaš.


Foto: cosmopolitan

Kada stignu hladniji meseci, samcima i samicama širom sveta treba društvo koje će da ih greje u svakom smislu te reči. Onda kada nastupe topliji dani, oni napuštaju svoje društvo jer je leto za njih sezona požude, a ne ljubavi.

 

Iako vam verovatno zvuči ludo, ovaj obrazac ponašanja je čest među milenijalcima - toliko čest da ima i naziv, sezonski ljubavni poremećaj.

 

Da naglasimo, to nije medicinski prepoznat poremećaj, mada ga to ne čini ništa manje prisutnim u društvu.

 

Psiholog Medelin Mejson kaže da je sezonski ljubavni poremećaj najprisutniji među mladima u dvadesetim godinama života. "Osobe koje imaju ovakav obrazac ponašanja zapravo nisu u stanju da se vežu za nekoga", kaže Mejsonova.

 

"Letnju zabavu i prijatelje koriste kao izgovor za takvo ponašanje, ali zapravo je to zato što nisu u stanju da budu u ozbiljnoj, stabilnoj, ljubavnoj vezi. Oni često imaju iluziju da mogu da se skrase, ali ne mogu i onog trenutka kada odluče da bi želeli dugu vezu, to će i shvatiti. To je ono sa čim se često srećem u radu sa mojim klijentima", ispričala je Medelin.

 

Lusinda Barton-Tompson (25) je jedna od osoba koja pate od sezonskog ljubavnog poremećaja. "Kada lišće prekrije ulice, iz nekog razloga uvek želim dečka. Ima nešto u jeseni i zimi zbog čega poželim nekoga sa kim mogu da se grlim na sofi, idem na klizanje i držim za ruku u tim hladnim danima. Divno je imati dečka tokom zime, ali kada dođe proleće, nekako mi uvek dosade i tada raskinem. Nema ništa bolje nego biti singl leti - duge letnje noći su idealne za neobavezan flert i zabavu", ispričala je ona.

 

Bartonova nije jedina koja ima ovaj obrazac ponašanja. Samanta Mur (24) je "sezonska devojka" već deceniju i kaže da je od svoje 16. godine do sada samo jednom sama provela Božić. "Svake jeseni tražim novog dečka. Niko ne želi da bude sam zimi, to je tako depresivno", priznala je. Leti, međutim, želi da bude sama i za to krivi toplo vreme.

 

Psiholog Mejson izdvojila je još četiri "simptoma" koja ukazuju da patite od sezonskog ljubavnog poremećaja.

1. Ne možete da podnesete pomisao da ćete biti sami za Novu godinu/Božić i dajete sve od sebe da nađete novog partnera tokom jeseni.

2. Najduže tri meseca od početka veze počinje da vam bude dosadno ili se osećate zarobljeno u vezi i počinjete da tražite izgovore da što manje vremena provodite sa partnerom.

3. Pomisao da ćete biti singl vas ispunjava olakšanjem nakon nekog vremena, zbog čega raskidate ili radite sve da biste naveli partnera da vas ostavi.

4. Ponašali ste se prema ovom obrascu barem jednom u prethodne tri godine.


Izvor: mondo.rs
Copyright © 2015-2018 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.