Šta građani kažu o vakcinisanju protiv virusa korona?


Objavljeno: 2020-07-02 09:40Više od 100 zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija i farmaceutske kompanije rade na testiranju i razvoju vakcine protiv KOVIDA-19. Iako države širom svijeta zauzimaju različite pristupe prema virusu korona, sve se slažu u jednom: jedini izlaz iz ove pandemije je razvoj efikasne vakcine. Međutim, većina građana nema povjerenja u vakcinu i nije spremna da se vakciniše.


Foto: Građani BiH nisu za vakcinisanje protiv kovida-19

Za razvoj vakcine inače su potrebne godine. One prolaze kroz rigorozne procedure testiranja i obimne eksperimente. Ali svijet se danas očajnički bori da dođe do vakcine protiv virusa korona.

 

Prema poslednjim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije trenutno je u svijetu 149 vakcina različitih proizvođača u nekoj fazi razvoja. 17 je odmaklo malo dalje u samom procesu proizvodnje, dakle nalaze se u nekoj od kliničkih faza za ispitivanje vakcine.

 

“Vakcina koja je najdalje odmakla je već u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a to je vakcina proizvođača AstraZeneka i Univerziteta Oksford. Prema njihovim najavama ova vakcina bi se mogla očekivati možda ako sve bude u redu već krajem ove godine”, kaže Dr Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.I dok naučnici širom svijeta pokušavaju da dođu do efikasne i bezbjedne vakcine protiv virusa korona, a većina ih je saglasna da je za to ipak potrebno vrijeme, istraživanja koja se u međuvremenu provode pokazuju da stanovnici mnogih zemalja nemaju povjerenja u vakcinu.

 

Takav slučaj je i u BiH. Prema nekim anketama oko 50 posto građana se ne bi vakcinisalo protiv virusa korona.

 

 

A struka kaže da vakcina i ako se uspije proizvesti neće nam vrijediti ništa ako se ne vakcinišemo.

 

Iako države širom svijeta zauzimaju različite pristupe prema virusu korona, sve se slažu u jednom: jedini izlaz iz ove pandemije je razvoj efikasne vakcine.


Izvor: RTV BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.