Slučaj 'IKONA' i dalje tema brojnih ruskih i ukrajinskih medija


Objavljeno: 2021-01-14 09:42Slučaj 'IKONA', za koju bi neki voljeli da je ružan san i ništa više, ipak je vijest koja interesuje ne samo medije u regionu, nego i u svijetu, a posebno u Rusiji i Ukrajini.


Foto: Slučaj 'IKONA' i dalje tema brojnih ruskih i ukrajinskih medija

Tako su ruski i ukrajinski mediji prenijeli našu vijest da je sporna pozlaćena ikona, stara 300 godina iz Luganjska, vrijedna nevjerovatnih 12,5 miliona evra, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, bila pohranjena u depozitu Banke Srpske, koja je preuzela bivšu UKIO banku, čiji vlasnici su bili Litvanci.

 

Podsjetimo da smo do te informacije došli upravo iz izvora bliskih kabinetu Milorada Dodika, koji inače danima javno ćuti o tome.

 

 

Evo kako su prenijeli vijest pojedini ruski i ukrajinski mediji:

 

 

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov vratio je poklonjenu ikonu predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku radi utvrđivanja njenog porijekla za koju zvaničnici Ukrajine tvrde da pripada njima.

Na poleđini ikone nalazi se i pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu.U Tužilaštvu BiH je formiran predmet u vezi tog slučaja, ali još uvijek nije poznato dokle se stiglo sa uvrđivanjem činjenica vezanih za spornu ikonu.

Ikona je vraćena u BiH i, kako se rekli iz Dodikovog kabineta, pohranjena je u sefu člana Predsjedništva BiH.

Slučaj ikona okarakterisan je diplomatskim skandalom i privukao je pažnju svih medija, osim onih bliskih vlasti u Republici Srpskoj.

Dodik je ikonu poklonio Larovu 14. decembra u Istočnom Sarajevu tokom njegove posjete BiH


Izvor: BNCopyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.