Slovenija vraća mere, sve liči na početak epidemije u martu


Objavljeno: 2020-07-02 12:13Slovenija nakon dva meseca oštrih mera poput zatvaranja zemlje i svih lokala osim prodavnica, apoteka i bolnica uvodi nove mere, javlja RTS.


Foto: Slovenija vraća mere, sve liči na početak epidemije u martu

Slovenija je uspela da svede broj zaraženih od kraja maja do 20. juna na nula inficiranih, ali poslednjih desetak dana ti brojevi rastu.

 

Slovenija vraća neke od mera, a uskoro počinje kontrola putnika sa dvojnim državljanstvima, javlja dopisnik RTS.


Na prelazu Bajakovo građani Srbije bez ikakvih problema ulaze u Hrvatsku


U sredu je zabeleženo 13 novih slučajeva. Postoje žarišta, kao što je grad Maribor, u kojem je u zdravstvenom centru zaraženo najmanje sedam zdravstvenih radnika.

 

Epidemiolozi i političari izašli su sa podacima da najveći broj slučajeva otkrivenih u Sloveniji potiče od ljudi iz BiH i Srbije koji su taj virus doneli.

 

Zbog toga ta zemlja, popuarna za naše državljane preko leta, ne pušta ljude sa srpskim pasošem da borave u njoj, osim u posebnim okolnostima, kada je u pitanju sahrana ili nešto slično, ili da imaju potvrdu o boravku u Italiji ili u Austriji.

 

U Sloveniji su vraćene neke mere kao što je nošenje maske, ne rade još uvek svi zatvoreni prostori. Diskoteke nisu ni počele sa radom. Situacija počinje da liči na onaj početak epidemije u martu.

 

Pod kojim uslovima se može ili ne može, u okolne zemlje, Austriju, Italiju, Nemačku naši državljani bi trebalo da se obavešavaju svakog dana,odnosno dan pred put o najnovijim merama, pošto neke zemlje menjaju te mere iz časa u čas.

 

Slovenija je zabranila ulazak i dolazak svih onih koji imaju srpsko državljanstvo, ne može niko ni u goste da se dođe. Oni koji iz Slovenije idu u Srbiju ili BiH, kada se vrate, moraju da budu u karantinu 15 dana.

 

Kada se ulazi u Italiju, ne postoje patrole granične policije, tako da se pravo iz Slovenije ulazi u Italiju.


Izvor: RTSCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.