Slovenci objavili spisak laboratorija iz BiH koje priznaju kao relevantne


Objavljeno: 2020-09-28 11:05Državljani BiH od danas će u Sloveniju moći da ulaze uz negativan PCR test na virus korona koji je urađen u laboratorijama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.


Foto: Slovenci objavili spisak laboratorija iz BiH koje priznaju kao relevantne

Slovenačka Nacionalna laboratorija za zdravlje, životnu sredinu i hranu objavila je spisak čije laboratorije u BiH smatraju relevantnim.


U Republici Srpskoj to su Institut za javno zdravstvo (uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu), zatim Bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine, Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, Univerzitetskoj bolnici u Foči.


Kada je riječ o FBiH to su Eurofarm centar iz Sarajeva, Kantonalna bolnica “Dr Irfan Ljubijankić” iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opšta bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš”, Opšta bolnica Tešanj, Privatna mikrobiološka parazitološka laboratorija u Sarajevu, Univerzitetska klinička bolnica Mostar i Zdravstvena ustanova “Alea dr Kandić” iz Sarajeva.


Oni koji nemaju negativan test, prema novoj odluci Vlade, moraju u karantin na deset dana.


Prvobitna odluka Vlade Slovenije bila je da testiranje mora biti izvršeno u nekoj od zemalja EU ili Šengena.


Test ne smije biti stariji od 48 časova, pojasnili su iz Vlade svoju odluku.


Postoji 12 izuzetaka kada karantin neće biti naložen i nije potreban negativan test, a odnosi se na prijavljene radnike, prevoznike robe, putnike u tranzitu koji će Sloveniju napustiti najkasnije 12 časova poslije ulaska, osobe sa diplomatskim pasošom i slično.


Izvor: BykaCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.