Širi se ZELENI SNIJEG!


Objavljeno: 2020-05-22 10:08Zeleni snijeg nastao cvjetanjem algi na Antarktiku vjerovatno će se širiti kako temperature budu rasle, što je posljedica klimatskih promjena, rekli su istraživači, nakon što su napravili prvu mapu tih organizama i njihovih kretanja.


Foto: Zeleni snijeg se širi planetom!

Satelitski podaci prikupljeni između 2017. i 2019. godine, u kombinaciji s mjerenjima na terenu tokom dva ljeta na Antarktiku, omogućili su naučnicima da preslikavaju mikroskopske alge dok cvjetaju preko snijega.

 

"Više temperature mogle bi da stvore okruženje pogodno za život algi, kojima treba vlažan snijeg za rast", rekli su istraživači za CNN.

 

Kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu "Nature Communications", zelena sniježna alga je mikroskopska ako se mjeri pojedinačno, ali kada organizmi istovremeno rastu, snijeg postaje jarko zelen i može se uočiti čak iz svemira, rekli su istraživači.

 

Ploče zelene sniježne alge mogu se naći duž obale Antarktika, obično u "toplijim" predjelima, gdje su prosječne temperature nešto iznad nula stepeni tokom ljetnjih mjeseci južne hemisfere od novembra do februara.

 

Prema riječima istraživača, Antarktik je dio regiona koji je doživio najbrže zagrijavanje u drugoj polovini prošlog vijeka.

 

U februaru su zabilježene neobično visoke temperature, dok je devetodnevni toplotni talas spalio sjeverni vrh kontinenta ranije ove godine.


Izvor: RTV BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.