Sami pijete lekove, a ne znate koja doza je štetna


Objavljeno: 2018-05-15 21:12:00Da li ste se nekada zapitali koji je pravi lek kada Vas boli glava, ili kada imate druge kratkotrajne, povremene, bolove blagog do umerenog inteziteta?


Foto: B92

Ovakva vrsta bolova može se lečiti lekovima koji se prodaju bez lekarskog recepta. To su takozvani OTC lekovi. Opšte je poznato da lekovi protiv bolova imaju svoja neželjena dejstva. Rizik od neželjenih dejstava, koji se prevashodno vezuju za oštećenje želudačne sluznice i rizik od neželjenih kardiovaskularnih dogadjaja, raste sa dužinom terapije i većom dozom. Znači što kraće to bolje, i što manja doza to bezbednije!

 

Uzmimo primer lekova na bazi Ibuprofena, koji su među najčešće korišćenima za lečenje bola. Naučni radovi potvrdili su da ukoliko se ovi lekovi uzimaju u dozi od 1200mg na dan do 10 dana postoji mali rizik da se ispolje potencijalna neželjena dejstva. To znači da ako pijete 200mg Ibuprofena možete uzeti do šest tableta ili kapsula na dan – do deset dana. Ako pijete Ibuprofen od 400mg, možete uzeti tri leka na dan takođe do 10 dana. Sve preko toga, da li je reč o većoj koncentracija leka ili njegovoj dužoj upotrebi, mora biti pod nadzorom lekara, ukazuje doc dr Emilija Dubljanin Raspopović iz Kliničkog centra Srbije.

 

Pored bezbednosti lekova, interesuje nas i njegova efikasnost. Koliko brzo deluje lek i koliko uspešno smanjuje bolove?

 

Dr Emilija Dubljanin Raspopović ističe da su danas lekovi protiv bolova na bazi Ibuprofena unapređeni u brzodelujuće oblike. Oni postižu svoju maksimalnu koncentraciju u krvi u proseku od 36 minuta, za razliku od standardnih oblika Ibuprofena, gde se to dešava u proseku za 90-120 minuta. Na ovaj način analgetski efekat ostvaruje se značajno brže. Na našem tržištu prisutne su meke želatinske kapsule Ibuprofena. Za razliku od standardne tablete Ibuprofena koja se rastvara u želucu gde obično neko vreme ostaje priljubljena za sluznicu želuca, a tek potom se resorbuje i distribuira po organizmu, u mekoj, želatinskoj kapsuli lek Ibuprofen je već rastvoren tako da se proces rastvaranja u potpunosti preskače. Meka želatinska kapsula se u kontaktu sa želudačnom sluznicom rasprsne, oslobađa se Ibuprofen koji je već u tečnom obliku, vrlo brzo pređe put od želuca do tankog creva gde se vrši resorpcija, a potom i distribucija po organizmu.

 

Ono što je stvarno zanimljivo pored činjenice da se Ibuprofen rastvoren u mekanoj želatinoznoj kapsuli lakše guta i brže deluje, jeste i novije saznanje da ovakav oblik leka i deluje jače i duže u poređenju sa drugim OTC oblicima Iboprufena. Noviji naučni radovi potvrđuju da oblik leka ne utiče samo na njegovu brzinu dejstva, već i na njegovu efikasnost. Meke, želatinozne kapsule Ibuprofena efikasno i brzo smanjuju bol, čime se smanjuje ukupna količina uzetog leka, a samim tim smanjuje se i mogućnost nastanka neželjenih dejstava.

 

Upravo zato meke želatinozne kapsule Ibuprofena se zato mogu savetovati kada želite sami sebi da pomognete brzo i efikasno u lečenju kratkotrajnih bolnih stanja blagog do umerenog bola koji ne zahtevaju posetu lekaru, zaključuje dr Emilija Dubljanin Raspopović.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.