SZO objavila ohrabrujuće podatke


Objavljeno: 2020-08-26 11:01Pandemija koronavirusa i dalje pogađa svet ali poslednji nedeljni podaci koje je objavila SZO pokazuju usporavanje epidemije, posebno na američkom kontinentu.


Foto: SZO objavila ohrabrujuće podatke

Više od 1,7 miliona novih slučajeva zaraze kovidom 19 i 39.000 novih smrtnih slučajeva prijavljeno je SZO prošle nedelje od 17. do 23. avgusta, što predstavlja smanjenje od pet odsto po broju zaraženih i 12 odsto po broju umrlih u odnosu na prethodnu nedelju od 10. do 16. avgusta.

Usporavanje zaraze je zabeleženo u svim regionima, izuzev u jugoistočnoj Aziji i istočnom Sredozemlju.

Američki kontinent je i dalje najteže pogođen i predstavlja polovinu svih novih slučajeva zaraze i 62 odsto smrtnih slučajeva prijavljenih prošle nedelje. Ali u tom regionu je epidemija i najviše usporila, sa padom od 11 odsto po broju novih slučajeva zaraze i 17 odsto umrlih, zahvaljujući delimičnom usporavanju prenosa zaraze u SAD i Brazilu, dve najpogođenije zemlje na svetu.

Ipak je nekoliko zemalja i teritorija Kariba ukazalo na snažan porast slučajeva zaraženih i umrlih u poslednjih sedam dana, navela je Svetska zdravstvena organizacija i ukazala da bi to moglo delom da bude zbog obnove turizma.

U Evropi, gde broj novih slučajeva ne prestaje da raste poslednjih nedelja, stopa rasta je blago pala i spustila se na jedan odsto u odnosu na prošlu nedelju. Broj novih smrtnih slučajeva u Evropi takođe nastavlja da pada i označava pad od 12 odsto. SZO konstatuje da sve evropske zemlje nisu zabeležile takav pad i da je Španija čak zabeležila nedeljni skok od 200 odsto po broju umrlih.


Izvor: BetaCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.