ŠTA SE VALJA ČINITI: Vaskršnji običaji i tradicija


Objavljeno: 2017-04-15 22:53:00Vaskršnji običaji treba da se ispoštuju od prvog do poslednjeg, jer je to najradosniji hrišćanski praznik. Evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je dobro da se uradi toga dana.


Foto: Shutterstock

Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. pre ponoći. Ako se ode pre ponoći na spavanje, taj će cele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv.

Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje.

Decu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cele godine bila zdrava i rumena. Prvo šta treba da se ujutro pojede i time omrsi jeste jaje!

Posle doručka odlazi se u Crkvu na liturgiju.

U nekim selima u Sremu južnom Banatu i Bačkoj u ulicama gde je prolazila litija palile su se sveće u prozorima.

Za Vaskrs se mese posebne pogače i hlebovi. U nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Šta bi bio Vaskrs bez dečje sreće i radosti, tako da neki praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, dvorišta ako ga imaju, pa onda deca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Na drugi dan Vaskrsa-Pobusani ili Vodeni ponedeljak, ide se na groblje i nose se i ostavljaju crvena jaja. Zove se vodeni jer na taj dan momci polivaju devoje vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cele godine, a jaje se treba da ti i stoci kako bi cele godine bi zdrava.


Izvor: BN Radio
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.