SRBIJA: Ublažene mjere, evo ko počinje da radi...


Objavljeno: 2020-04-20 14:46Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije donijete su odluke za ublažavanje određenih mjera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.


Foto: Srbija u doba korone

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

 

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primjenu svih mjera zaštite protiv širenja koronavirusa, kako je ranije i najavljeno.

 

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbjede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje fizičke distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mjera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju, prenose mediji.

 

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumjeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih djelatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u djelatnostima koje podrazumjevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za njegu ljepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

 

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i djelatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mjera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.


Izvor: B92

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.