SRBIJA: Od danas maske obavezne i na otvorenom!


Objavljeno: 2020-10-16 10:43Maske su od sada obavezne i na otvorenom prostoru - najavila je dr Darija Kisić Tepavčević, nakon sednice Kriznog štaba. Kako je najavila, Krizni štab je pooštri sve dosadašnje mere, u smilsu njihovih primena. Tako na lokalu više neće moći da se izdaju dozvole za okuplanja.


Foto: SRBIJA: Od danas maske obavezne i na otvorenom!

Krizni štab Vlade Srbije danas je održao sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.


Poslednjih dana u Srbiji je primetan veliki skok u broju zaraženih -juče su registrovana 203 nova slučaja od 6.504 testirane osobe, dok je prekjuče bilo 245 novoobolelih.


Iz neretko kontradiktornih izjava članova Kriznog štaba za sada možemo tek da naslutimo šta nas čeka. Imunolog Srđa Janković rekao je juče da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata.


Pominje se i manji broj ljudi na okupljanjima ili čak potpuna zabrana okupljanja, zatvaranje bioskopa i pozorišta i rigoroznije mere za ulazak u Srbiju.


Bolje je sprečiti nego lečiti, ocenio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša koji smatra da nema kolektivnog imuniteta na koronu. On je upozorio da je epidemija koronavirusa ponovo buknula i da je veoma važno pravovremeno uvoditi nove restriktivne mere, da ne bismo zakasnili kao pojedine evropske zemlje.


Ivanuša je naveo da su u Evropi trenutno Izrael, Češka, Crna Gora, Belgija, Holandija i Francuska najteže pogodene pandemijom korona virusa, a da još dosta zemalja svakodnevno dostižu rekorde po broju novoobolelih i uvode dodatne mere.


Izvor: Nova.rsCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.