SPAS OD ZAGAĐENJA: Ove životinjice jedu PLASTIKU! (video)


Objavljeno: 2020-03-10 09:39Na prvi pogled beznačajno stvorenje - bele gusenice privuklo je pažnju naučnika 2017. godine kada je utvrđeno da može pomoći u uklanjanju plastike - plastičnog otpada koji zagađuje zemljište i vodu.


Foto: Plastični otpad

Supstance kao što su plastika i polietilen teško se razgrađuju u prirodi i stvaraju jedan od najvećih ekoloških problema na svijetu.

 

Naučnici su otkrili da bakterije u crevima voskovog moljca mogu razgraditi opasne spojeve. Zapažanje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the Royal Society" te bi moglo bi pomoći u pronalaženjuefikasnog sistema ekološkog razlaganja plastičnog otpada.

 

"Proces razgradnje batira se na sinergiji gusenice i bakterija iz njenih creva koje razlažu plastični otpad", kaže profesor biologije Christophe LeMoine sa kanadskog Brandon Univerziteta

 

Mnoge životinje imaju crevnu floru koja je korisna u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi.

 

Ovo otkriće se desilo sasvim slučajno! Ličinke crva u naučnoj zajednici su poznate kao štetočine jer se hrane voskom iz pčelinjih košnica. Njihove čudne sklonosti u prehrani slučajno je otkrio jedan pčelar iz Španije.

 

Izbacio je nekoliko ličinki iz pčelinjeg društva i stavio ih u plastičnu vreću. Gusjenice su napravile rupe proždirući plastiku munjevitom brzinom.

 

 

Federika Bertočini je naučnica sa Instituta za biomedicinu i biotehnolgiju u Kantabriji. Paralelno sa naučnom karijerom bavi se i pčelarstvom. Njen istraživački tim potvrdio je sklonost larvi voskovog moljca da proždiru plastične kese, piše CNN.

 

Profesor LeMoine kaže da sićušna stvorenja ne mogu biti dugoročno rešenje u borbi s plastičnim otpadom. Pre nego što počne masovno razmnožavanje, trebalo bi utvrditi kako mikrobi iz probavnog sistema moljca deluju na izvor zagađenja.

 

"Mikrobiom i domaćin deluju zajednički tokom razgradnje plastike. Veruje se da više vrsta bakterija zajednički učestvuju tokom obavljanja procesa", objašnjava profesor LeMoine i dodaje da bi trebalo rešiti još nekoliko zagonetki, pre nego što se ovo rešenje počne primenjivati u borbi protiv zagađenja.


Izvor: zanimljivostidana.comCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.