SLOVENIJA: Palo 70cm snijega!


Objavljeno: 2020-06-06 09:34Priroda ne razmišlja o našim željama, već radi po svom. Skijanje u junu? Na planinskom vrhu Kredarica u Sloveniji danas je palo 70 centimetara snijega.


Foto: Sniježna idila u junu: U Sloveniji palo 70 cm snijega

Kredarica je planinski vrh u Julijskim Alpama u Sloveniji. Nalazi se na 2541 metru nadmorske visine.U blizini se nalazi i Triglav (2864 m), najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije.

 

U podnožju Kredarice, na hrbatu između Rjavine i Triglava, na 2.515 metara nalazi se planinarski Triglavski dom. To je najviši planinarski dom u Sloveniji. Prvi dom odnosno planinarska koliba na Kredarici izgrađen je 1895. godine po ideji Jakoba Aljaža, župnik iz Dovja. Koliba je svečano otvorena 10. avgusta iste godine. Uz dom se nalazi kapela posvećena Gospi Snježnoj.

 

Nešto niže se nalazi najviša slovenska meteorološka stanica koja je otvorena 1954. godine. Smještena je na 2514 metara nadmorske visine.

 

Mjerenja i osmatranja obavljaju stručni meteorološki promatrači. U prošlosti, ali i danas meteorološka stanica na Kredarici je važna za praćenje klimatskih promjena u visokim planinama i višim slojevima atmosfere.

 

Takođe, značajna je i zbog praćenja stanja Triglavskog ledenjak koji se nalazi u blizini.


Izvor: RTV BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.