Rođena najmanja PANDA na svijetu!


Objavljeno: 2019-06-23 23:25:00U kineskoj provinciji Sičuan, u gradu Čengdu, rođena je najmanja panda – teška kao kokošje jaje, veličine dvije trećine njene sestre bliznakinje, prenose mediji.


Foto: Panda - simbolička fotografija

 

Iz Istraživačkog centra za uzgoj džinovskih pandi kažu da je osmogodišnja ženka pande Čengda rodila prvo mladunče teško 171,9 grama, a zatim znatno manje, teško svega 42,8 grama, i drugi put postala majka.

 

- Samim tim što je preživjela, ovako mala panda, rođena u vještačkom okruženju, predstavlja čudo - objasnio je Zang Znihe, šef centra gdje je panda rođena.

 

Ova minijaturna panda lakša je od prethodne najmanje pande na svijetu, koja je rođena u okviru istog centra u avgustu 2006. godine.

 

Muška panda Vuji na rođenju je težila 51 gram (na osnovu čega je i dobila ime Vuji, koje je u prijevodu broj 51), odrasla je zahvaljujući mlijeku dvije odrasle pande i danas teži oko 132 kilograma.

 

 

U bazi za pande grada Čengdu angažiran je veliki broj stručnjaka zaduženih za njegu novorođenih pandi, tako da svako mladunče ima bolničara koji se za njega brine. Iako je stanje najmanje pande stabilno, pažnja eksperata i veterinara koji rade u okviru baze usmjerena je na to da uspješno odgoji još jedno čudo.


Izvor: Avaz
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.