Roboti koji sami uče da hodaju!


Objavljeno: 2020-04-09 11:09Odavno je jasno da će roboti igrati važnu ulogu u budućnosti čovječanstva, ali je neophodno da se prevaziđu mnoge prepreke kako bi ostvarili svoj pun potencijal.


Foto: Roboti uče da se kreću

Jedan od izazova je i navigacija bez ljudske pomoći, a uskoro bi algoritmi mogli da robotima omoguće da samostalno uče kako da se kreću u okruženju u kojem se nalaze.

 

Nova istraživanja kompanije Google veliki su korak u smjeru samostalne orijentacije robota, budući da su eksperti iz Google Robotics uspjeli da četvoronožne robote "motivišu" da nauče kako da se kreću napred i nazad, i kako da se okrenu. Za učenje je bilo potrebno svega nekoliko sati, a algoritmi su prvo testirani u virtuelnom prostoru.

 

Trening robota?

 

Nakon što su roboti počeli da treniraju i u stvarnom svijetu dobili su mogućnost da uče još brže, a zbog toga što stvarno okruženje pruža više različitih primjera za učenje. Tako su se susreli sa prepreka poput stepenica i neravnog terena, te na primjerima brzo sticali iskustvo. Ljudska intervencija je još uvijek bila neophodna, a kako se roboti ne bi oštetili.

 

Zahvaljujući ovom sistemu roboti su učili po modelu pokušaja i pogrešaka, te na karaju savladavali različite uslove. Na kraju je potreba za ljudskom intervencijom svedena na minimum, što je veliki korak za autonomne robote, ali to ne znači da je sistem svršen, budući da zahtjeva još mnogo ispravki i unapređenja.

 

 


Izvor: EngadgetCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.