Rano odvajanje od legla je rizično


Objavljeno: 2018-09-08 12:31:00Pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom. Kad se kučići rode, vlasnici obično žele da oni što pre postanu deo porodice ili, kad su u pitanju odgajivačnice, da ih što je ranije moguće predaju budućim vlasnicima.


Foto: B92

Pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom. Kad se kučići rode, vlasnici obično žele da oni što pre postanu deo porodice ili, kad su u pitanju odgajivačnice, da ih što je ranije moguće predaju budućim vlasnicima. Ipak, pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom, piše Petmagazine.rs.

 

Prve nedelje

 

Prvih nedelja života štenci su izuzetno zavisni od majke. Od nje dobijaju hranu, ali i ljubav i pažnju. U tom periodu uče važne socijalne veštine, kako od majke, tako i od braće i sestara. Na primer, igrajući se oni shvataju da ujedanje boli i da to "nije u redu". To će im kasnije biti osnova shvatanja kad je igra prijatna, a kad su pregrubi.

 

Idealno vreme za odvajanje

 

Veterinari savetuju da je idealno vreme za odvajanje između šeste i osme nedelje. Od treće do dvanaeste nedelje kučiće bi trebalo polako upoznavati s ljudima, odnosno budućim vlasnicima. Oni tada počinju da shvataju da su ljudi dominantna bića i to im se usađuje za ceo život. Da bi sutra mogli lako da se naviknu na vlasnika, veterinari savetuju da se svakom štenetu, svakog dana, posveti pažnja. Tako će razviti dobra iskustva sa ljudima i njihovo prisustvo će im buditi pozitivna osećanja.

 

Briga o majci

 

U periodu od šeste do osme nedelje trebalo bi da se polako uvodi čvrsta hrana i da se štenci odvikavaju od sisanja. Zbog zdravlja, kako štenaca tako i majke, bitno je da se taj proces odvija postepeno. To ćete najbolje izvesti tako što ćete postepeno pojačavati obroke sa čvrstom hranom, kako bi štenci manje sisali. Samim tim i mlečne žlezde će lučiti sve manje mleka, dok na kraju potpuno ne prestanu. Nagli prekid dojenja, pogotovo kod većih rasa, može dovesti do začepljenja mlečnih žlezda. To može da bude vrlo bolno i na kraju da dovede do upale mlečnih žlezda, takozvanog mastitisa.

 

Potencijalne opasnosti

 

Ako se štenci prerano odvoje od majke, mogu se pojaviti zdravstveni problemi.

 

Neki od najznačajnijih su:

 

Loše fizičko stanje

Nedovoljna uhranjenost

Veća podložnost bolestima

Smanjena sposobnost učenja

Anksioznost zbog odvajanja od legla.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.