REPUBLIKA SRPSKA: Nove mjere! Ukinut KARANTIN!


Objavljeno: 2020-05-12 09:06Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je Republički štab za vanredne situacije danas ukinuo zabranu okupljanja više od tri lica i dozvolio okupljanja do 50 lica, te donio odluku o raspuštanju lokalnih karantina i karantina pri graničnim prelazima.


Foto: Ministrar zdravlja RS Alen Šeranić

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici utvrdio je nekoliko zaključaka koji se odnose na relaksaciju mjera ponašanja tokom epidemije virusa korona u Srpskoj, a koji će biti na snazi već od sutra. Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije ukidaju se karantini u lokalnim zajednicama, kao i karantini pri graničnim prelazima u Republici Srpskoj. Svi građani koji se trenutno nalaze u ovim objektima biće poslati u kućnu izolaciju. Ministar zdravlja Republike Srpske napominje da građani koji se nalaze u lokalnim karantinima neće biti testirani pri napuštanju istih, ali su obavezni da se jave nadležnoj Higijensko-epidemiološkoj službi ukoliko osjete bilo kakve simptome. „Lokalne zajednice će imati obavezu da raspuste lokalne karantine i da ljude koji su trenutno u lokalnim karantinima upute u kućnu izolaciju u trajanju onom, koliko im je preostalo do 14 dana.

 

Dakle, ukoliko je neka osoba bila u lokalnom karantinu 5 dana, do 14 dana joj je ostalo još 9 dana koje će provesti u samoj kućnoj izolaciji. Inspektori će imati instrukciju da sutra ujutru od 6 časova izdaju rješenja o kućnoj izolaciji na graničnim karantinima, gdje će svaka osoba koja dođe shodno svom mjestu prebivališta, bilo da se radi o državljaninu BiH ili državljaninu neke druge zemlje, biti obavezna da u tom mjestu boravi 14 dana u smislu same kućne izolacije“, kaže ministar zdravlja dr Alen Šeranić.

 

U skladu sa odlukom štaba, sva lica koja imaju poljoprivrednu djelatnost u pograničnim predjelima, moći će nastaviti sa svojim poslom uz pokazivanje dokumenata nadležnom inspektoru, kako prilikom prelaska granice ne bi dobijali rješenje o kućnoj izolaciji. Isto važi i za radnike u pograničnim dijelovima.

 

„Što se tiče stranih državljana ili državljana BiH koji imaju zasnovan radni odnos u pograničnim područjima, oni će takođe morati da pokažu identifikacioni dokument i dokaz o svom zaposlenju u toj firmi koja je pogranična, kako bi mogli nesmetano da vrše prelaz same granice i da obavljaju svoju djelatnost“, poručuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, dr Alen Šeranić.

 

Nova pravila za inspektore biće i kada su u pitanju vozači u međunarodnom transportu.

 

„Oni imaju obavezu da vozače u međunarodnom transportu samo evidentiraju. Znači vozačima se neće izdavati rješenje o kućnoj izolaciji, već će se vršiti samo evidencija ovih vozača, koja će biti zbog epidemiološkog nadzora prosleđivana prema Higijensko-epidemiološkim službama Doma zdravlja, tamo gdje vozač ima prebivalište“, zaključuje Šeranić.

 

Republički štab stavio je van snage odluku i o zabrani okupljanja za više od 3 osobe na teritoriji Republike Srpske. Prema novom zaključku, biće dozvoljeno okupljanje maksimalno do 50 osoba. I dalje nisu dozvoljena organizovana masovna javna okupljanja.

 


Izvor: RTV BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.