RECEPTI: Pijani šaran!


Objavljeno: 2017-08-19 09:35:00U vreme posta jedno od glavnih jela je riba. Ovaj specijalitet naravno možete pripremati i kada nije post, s tim da u posne dane povedete računa o slaninici koje ima u receptu... Prijatno!


Foto: Coolinarka

Leđnu peraju treba iseći, najlakše je ako se oštrim nožem seče od repa prema glavi zasecajući kožu i tanak sloj mesa. Takodje otseći i glavu ribe. Oštrim nožem treba napraviti rezove na svaka 2 milimetra zasecajući meso sve do kičmene kosti sa jedne i druge strane.

 

Očišćenog šarana treba posuti izvana i iznutra mešavinom začina i ostaviti da stoji 120 minuta na hladnom. Za to vreme sitno iseckati beli luk i mesnatu dimljenu slaninu. U trbušnu šupljinu staviti lovorov list, celerov list, iseckani beli luk i iseckanu mesnatu slaninu (koliko stane u utrobu).

 

Na dno tepsije u kojoj ćemo šarana staviti nekoliko štapića za ražnjiće (da se riba nebi primila za dno tepsije prilikom pečenja) podmazati tepsiju sa uljemi staviti nadevenog šarana. Posuti šarana sa ostatkom iseckanog belog luka i iseckane slanine.

 

Dobro zagrejati rernu na 220 C. Staviti u tako zagrejanu rernu i smanjiti temperaturu na 180 C. Kada se malo zapeče preliti sa belim vinom. Prilikom daljeg pečenja podlevati sokom u kome se šaran peče. Dok se šaran peče pripremati krompir. Očistiti krompir od ljuske i iseći na sitne kocke (kao za pire krompir) i staviti kuvati u slanu vodu da se skuva, ali paziti da se ne raskuva. Kada je kuvan posoliti i dodati malo začina za povrće i staviti ga u tepsiju u kojoj se šaran peče. Zajedno peči dok šaran ne bude ispečen.

 

Izvaditi iz tepsije na zagrejanu tacnu i pored ribe složiti krompir pre služenja posuti šarana sa iseckanim listom peršuna i ukrasiti kriškama limuna.


Izvor: BN radio
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.