RAK izdao nalog za gašenje predajnika BN TV, a ATV favorizovan dodatnim digitalnim emitovanjem


Objavljeno: 2021-09-06 07:41„BN Televizija je antisrpska televizija i narod protiv njih treba nešto da preduzme. To je jedna morbidna struktura koju treba odmah zaustaviti“, rekao je Milorad Dodik, tokom ranijeg gostovanja na ATV.


Foto: RAK izdao nalog za gašenje predajnika BN TV, a ATV favorizovan dodatnim digitalnim emitovanjem

Narod nije zaustavio BN TV, ali je to učinio Milorad Dodik. Draško Milinović, direktor RAK-a i bivši direktor RTRS (Dodikov kadar), izdao je nalog za gašenje predajnika velikom broju tv stanica, među kojima i BN TV.

Objašnjenje za ovo gašenje je smetnja Hrvatskoj, zbog čega je BN TV primorana da 1.septembra  isključi predajnike u Novom Gradu, Odžaku i Zvorniku, a od 1. oktobra to mora da uradi i u Bijeljini, Doboju i na Kozari. Krajem godine BN TV predajnike mora isključiti i u Boljanicu, Tesliću, Novom Gorazdu.

Ovim gašenjem do kraja godine BN TV ostaje bez 50% zemaljskog signala.

Zbog ovakve situacije u kojoj se nije našao samo BN TV, Parlamentarna skupština BiH na zasjedanju 7. jula donijela je odluku:

„Nalaže se RAK-u i javnim servisima da se televizijama čiji se predajnici gase obezbijedi nesmetan rad putem digitalnog MUX-a A, na isti način kako su to uradile 2015. i 2016. godine ostale evropske zemlje, uključujući i zemlje u regionu - Srbiju, Hrvatsku,  Makedoniju i Crnu Goru“.  

BN televizija je u međuvremenu uputila dva dopisa RTRS-u sa urednom dostavnicom i dokazom da su iste zaprimili, ali do ovog trenutka ni na jedan dopis odgovora nije bilo. Odgovor je dobio ATV, ne samo u pisanoj formi nego je "ekspresno" u HD formatu uključen u MUX A na Kozari i to ni manje ni više nego na poziciju broj 1.

Po kojoj logici je ATV dobio ulazak u MUX A na poziciju 1 u HD formatu, a za BN TV nije bilo mjesta ni u običnoj standarnoj rezoluciji, nije teško zaključiti, ako se zna vlasnička struktura i porodična pozadina ovog medija. Kršenje zakona i diskriminacija u ovoj zemlji očigledno nikoga ne zanimaju.

Zbog svega gore navedenog BN TV je dužna obavijestiti gledaoce koji pitaju zašto u nekim mjestima nema našeg programa, ali isto tako preduzeti i brojne pravne mjere obraćajuci se pravnim domaćim i međunarodnim institucijama uz podsjećanje izjave sa početka priloga iza koje se krije i cijela pozadina i namjera moćnika:

"BN Televizija je antisrpska televizija i narod protiv njih treba nešto da preduzme. To je jedna morbidna struktura koju treba odmah zaustaviti", rekao je tada Milorad Dodik.

 


Izvor: BN

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.