Putnica iz BiH pokušala ući u Njemačku sa pozitivnim testom


Objavljeno: 2021-03-22 10:18Nemilom događaju prekjuče su svjedočili putnici koji su krenuli iz BiH u Njemačku, kada je državljanka BiH pokušala ući u tu zemlju sa pozitivnim PCR testom, u čemu ju je spriiečila tamošnja policija.


Foto: Putnica iz BiH pokušala ući u Njemačku sa pozitivnim testom

Iz autoprevozničke kompanije čije je usluge pomenuta putnica koristila rekli su da vozači prilikom ulaska u autobus obavezno traže PCR test, koji je putnica i pokazala."Test je bio preveden na njemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus. Putnica je uspjela preći i hrvatsku i slovensku granicu, tek na njemačkoj granici su odvojili njen test i izvršili provjeru, gdje je ustanovljeno da je test pozitivan", kažu iz ove kompanije.


Navode da je putnica odmah odstranjena iz autobusa koji je zadržan na granici i svi putnici bez prava boravka u Njemačkoj su vraćeni u BiH.


"Firma je organizovala drugi autobus, koji je preuzeo putnike sa granice kojim je odobren ulazak u Njemačku, njih 38 i krenuo prema odredištu, tj. prema gradovima gdje putnici idu. Ostali putnici koji su vraćeni sa granice iz razloga što nemaju boravište u Njemačkoj, njih 21, krenuli su sa našim autobusom prema BiH", navode iz kompanije.Istakli su da su iznenađeni ovim postupkom putnice, koja je svojim nesavjesnim ponašanjem ugrozila život 60 putnika, dva vozača i svih policajaca i carinika koji su vršili kontrolu, te da će protiv nje podnijeti tužbu."Zdravstvena ustanova koja je vršila testiranje, takođe se ponijela nesavjesno. Zaposleni te ustanove su samo uručili test pacijentu i nisu odradili dalju proceduru, što je omogućilo putnici da krene na put u Njemačku. Putnici koji su vraćeni za BIH karte koje su kupili mogu iskoristiti za ponovno putovanje, ili se mogu javiti u našu najbližu poslovnicu da im izvršimo povrat novca", navode iz kompanije "Kantić Touristik".


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.