Problem s aknama,veća šansa za depresiju


Objavljeno: 2018-02-10 13:15:00Verovali ili ne, žene su jako osetljive po pitanju tena. Čak toliko brinu o izgledu svoje kože, da nova studija koju prenosi portal Metro kaže da devojke i žene koje pate od problema sa aknama imaju veće šanse da padnu u depresiju.


Foto: YouTube screenshot

 

Istraživanje je obuhvatilo 134.427 muškaraca i žena, kao i 1.731.608 bez akni. Njihovo ponašanje praćeno je 15 godina - 18.5 odsto onih sa aknama iskusilo je depresiju u ovom razdoblju, kao i 12 odsto onih koji nisu imali nikakve kožne probleme. Bubuljice, a posebno akne izazivaju kod žena drastičan pad samopouzdanja, raspoloženja, one se najčešće zatvaraju u sebe i izbegavaju ljude, druženja i javna mesta.

 

 

Na ovu pojavu najosetljivije su tinejdžerke koje najčešće i pate od ovog problema, pa su naučnici čak došli do zaključka da su ten i neki mentalni problemi u jasnoj vezi. Vođa studije Isabel Valerand je o ovoj neobičnoj vezi rekla: "Akne su mnogo više od problema koji se vidi na koži. One imaju snažan uticaj na psihu osobe, posebno žene".


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.