Ustoličen patrijarh Porfirije


Objavljeno: 2021-02-19 10:10Novi poglavar SPC, 46. po redu, Porfirije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. 


Foto: Ceremonija ustoličenja novog patrijarha

Novi poglavar SPC obratio se okupljenima.

 

"Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zastatak koji mi stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesen radosno, da kao 46. patrijarh, a 57 pogavar naše crkve budem u najmanjoj meri skroman predstavnik", rekao je novi patrijarh.


"Pred živim Bogom i crkvom i svima vama iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim", poručio je u svojoj besedi patrijarh SPC.


Ustoličenju prisustvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksndar Vučić i druge visoke zvanice.

 

Ustoličenje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom, na kraju koje se kao simboli patrijararške vlasti novom patrijarhu uručuju insignije - panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.


Tokom uvođenja novog patrijarha u Svetosavski tron prisutni u hramu tri puta uzviknu "dostojan" /aksios/, a potom novi poglavar SPC održi besjedu.


Na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju će kao simboli patrijaraške vlasti biti uručene insignije - panagija srpskih svetitelja, žezlo i bijela pana.


O datumu svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sjedištu poglavara SPC, javnost će, dodaje se u saopštenju, biti naknadno obaviještena.Izborni sabor SPC održan je juče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.