Pariz - grad svetlosti koji ne smete zaobići!


Objavljeno: 2018-02-04 22:02:00Pariz je prestonica i najveći grad Francuske. Nalazi se na severu Francuske na reci Seni. Zajedno sa predgrađima, Pariz ima oko 10,5 miliona stanovnika, što je skoro petina od ukupnog broja stanovnika u Francuskoj.


Foto: Ajfelov toranj u Parizu

 

Ovaj grad se često naziva i „Grad svetlosti“ zbog svoje uloge u dobu prosvetiteljstva, ali i bukvalno zato što je među prvima u Evropi uveo gasne lampe na ulicama, te su bulevari u drugoj polovini 19. veka bili osvetljeni sa oko 56.000 gasnih lampi.

 

Pariz je osnovan u 3. veku pre nove ere od strane keltskog naroda koji je sebe nazivao Parizi, te je grad tako i dobio ime. Godine 1789., Pariz je zadesila revolucija. Besna rulja je skupila oružje i srušila dvorac Bastilju, simbol plemstva u Parizu. Plemići su stavljeni pod giljotinu, sva kraljevska imovina je nacionalizovana, a crkve su zatvorene, prodate ili srušene. Revolucionari su vladali Parizom sve do 1799. godine, kada je Napoleon Bonaparta izabran za prvog konzula.

 

Pariz je nakon Francuske revolucije postao važan finansijski, trgovinski, modni, naučni i umetnički centar, što je ostao i dan-danas.

 

Pariz je i danas poznat po svom doprinosu umetnosti, brojnim muzejima i prelepoj arhitekturi.

 

Trijumfalna kapija u Parizu

 

U Parizu se nalazi najposećeniji muzej na svetu, Luvr, u kom se može videti čuvena Mona Liza, ali i mnogi drugi čuveni muzeji. Od arhitekture, značajno je pomenuti Notr Dam katedralu, Ajfelov toranj i Trijumfalnu kapiju.

 

Treba napomenuti da se Pariz vodi kao mesto začeća mnogih umetničkih pokreta poput naturalizma (Emil Zola), simbolizma (Šarl Bodler i Pol Verlen), ali i impresionizma (Mane, Mone, Renoar).

 


Izvor: Putovanja
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.