PETRINJA: Zgrade su se njihale, jezive scene...


Objavljeno: 2020-12-29 13:17Snažan potres u cijeloj Hrvatskoj. Kako javlja EMSC, snaga je bila 6.3 po Richteru, a epicentar je bio 3 kilometra od Petrinje. Nakon tog potresa osjetio se još jedan manji.


Foto: Zemljotres u Petrinji

U dijelovima Hrvatske nema ni struje ni telefona


"Uspjeli smo izvući jedno dijete, bilo je u autu, sve se urušilo, vlasnik je unutra, ali ne javlja se", rekao je mladić za N1. "Teško je, čuo sam da se i vrtić srušio, nije bilo djece u vrtiću, ne znamo jel imamo mrtvih...", govori drugi.

 

Prema neslužbenim informacijama, u Petrinji je poginulo jedno dijete. Gradonačelnik Darinko Dumbović potvrdio je to za 24 sata.

 
Prema informacijama u Petrinji sasvim sigurno ima i povrijeđenih, a na terenu su i brojne ekipe spasioca, civilne zaštite, vatrogasaca i hitne pomoći.

 
Građani se javljaju iz većih dijelova BiH, osjetio se u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, kao i u brojnim drugim gradovima.


Zemljotresi od 6 do 6,9 stepeni prema Richterovoj skali spadaju u jake, a mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 km od epicentra.


Iz MUP-a Republike Hrvatske pozvali su građane da ukoliko su u mogućnosti izađu na otvoreni prostor i odmaknu se od građevina kojima prijeti urušavanje.


"Osobe na višim katovima neka potraže nosivi zid", objavili su na Twitteru.


Mediji javljaju da u pojedinim dijelovima Hrvatske nema struje i da su telefonske linije u prekidu.


Izvor: Agencije

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.