Ovaj pupoljak će obnoviti vaš organizam


Objavljeno: 2018-03-05 21:14:00Nežan pupoljak koji zapravo znate kao artičoku očistiće vašu jetru, a time doprineti poboljšanom funkcionisanju celokupnog organizma.Artičoka je pupoljak cveta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika. Ova mediteranska biljka je zaštitnica zdravlja jetre i celog organizma. U lekovite svrhe najviše se koristi ekstrakt artičoke koji se dobija iz stabljike, listova i korena.


Foto: YouTube screenshot

 

Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina, čisti krv, slezinu i bubrege. Podstiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavu masne hrane i apsorpciju masnoća, snižava nivo lipida u krvi. Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Sevilji pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno podstiče proizvodnju žuči, a ona ima i snažna diuretska svojstva. Sve to je zbog toga što ona sadrži cinarin i silimarin biljni dvojac koji regeneriše jetru - cinarin podstiče jetru na proizvodnju žuči, a silimarin je vrsta flavonoida koji štiti ćelije jetre i same ćelijske membrane.

 

 

Najbolje je da jedete artičoke "obrađene", kao čorbu ili salatu. Sirovu je gotovo nemoguće da je jedete, a za maksimalan efekat po zdravlje možete da koristite i ekstrakt. Studije su pokazale da ekstrakt korena ili listova artičoke može da doprinese potpunoj regeneraciji ćelija jetre. Inače, od artičoke se najčešće prave ukusne salate, čorbe i namazi koji se služe kao hladna predjela. Ukus artičoka dobro se slaže sa maslinovim uljem, paprikom, pečurkama, lukom, bosiljkom...


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.