Omiljeni jutarnji napitak odlična je zaštita od ekcema i alergija


Objavljeno: 2018-03-30 18:44:00Jogurt u ishrani dece u prvoj godini njihovog života mogao bi da ih zaštiti od razvoja ekcema i alergija, otkrivaju rezultati istraživanja novozelandskih naučnika.Vođa istraživačkog tima doktor Džulijan Krejn kaže da su rezultati studije, u kojoj je učestvovalo 390 majki iz Velingtona i Oklanda, zaista zapanjujući.


Foto: B92

 

"Ekcemi i alergije, kod dece koja su u prvoj godini života pila jogurt, javljali su se u čak 70 odsto slučajeva manje od uobičajenog", istakao je on, dodajući da "što je konzumacija bila češća, to su efekti bili bolji." Studiju, objavljena u časopisu Clinical and Experimental Allergy, sproveli su istraživači sa Univerziteta Otago iz Velingtona i Oklandskog univerziteta.

 

Majke su anketirane o ishrani koju daju svojim bebama, koje su imale ekceme i bile pozitivne na testovima za određene alergije, piše Njuz hab. Običan punomasni nezaslađeni jogurt inače je, još odranije, bio preporučen od Svetske zdravstvene organizacije za ishranu beba starijih od šest meseci. Novozelandski naučnici veruju da rezultati do kojih su došli mogu da pokažu još bolje efekte upotrebe jogurta u ishrani.

 

Dokotor Krejn, međutim, ističe da, iako rezultati studije dokazuju da redovna konzumacija jogurta obezbeđuje bolju zaštitu, ostaje da se ispita koja vrsta jogurta je najbolja za tu namenu. Naučnici nisu sigurni ni da li se zaštitni efekat jogurta produžava i u ranom detinjstvu.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.