OPASNOST koja vreba na godišnjem odmoru!


Objavljeno: 2017-07-19 10:03:00Godišnji odmor možda ne bi trebalo da shvatamo tako olako. Samo dve nedelje neaktivnosti može dovesti do hroničnih bolesti i pada forme, objavila je nova studija Univerziteta u Liverpulu.


Foto: Odmor na moru

Dve nedelje ležanja na plaži ili kauču negativno utiče na mišićnu masu i uzrokuje metaboličke promene koje mogu imati drastične posledice na zdravlje srca.

 

Studija je uključila dvadeset i osam fizički aktivnih mladih ljudi kojima je proslečna fizična aktivnost određena na 160 minuta dnevno. U vreme trajanja studije ispitanici su svoju fizičku aktovnost smanjili na 36 minuta na dan, dok su vreme provedeno sedeći ili ležeći povećali za 130 minuta.

 

U periodu neaktivnosti primećene su značajne fizičke promene, uključujući gubitak mišićne mase koja se smanjila za 0,36 kilograma u proseku i povećanje ukupne telesne mase.

 

Promene u kilaži primećene su posebno u srednjem delu tela, što je veliki faktor rizika za razvoj hroničnih obolesti. Takođe, ispitanici nisu mogli da trče ni približno onoliko koliko su mogli pre istraživanja.

 

“Samo 14 dana sedelačkog načina života rezultatiramo je značajnim pogoršanjem fizičke spremnosti kod mladih, zdravih i fizički aktivnih ljudi. Ovi rezultati naglašavaju važnost održavanja fizičke aktivnosti i negativne posledice ovakvog ponašanja“, ističe autor istražvanja dr Dan Kutbertson.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.