Nikad ne reci nikad: Dodik i Kormakova ponovo zajedno


Objavljeno: 2020-11-21 09:24Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ostala dva člana Predsjedništva BiH razgovarali su sa američkim diplomatama. Zanimljivo je da je sa druge strane bila bivša američka ambasadorica Morin Kormak koju je svojevremeno Dodik proglašavao nepoželjnom osobom.


Foto: Tročlano Predsjedništvo BiH

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali putem videolinka sa Philipom Reekerom, v.d. pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove.


Sastanak, kojemu su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson, ambasadorica Morin Kormak, prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara i Metju Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara, je otvorio Stephen Biegun, zamjenik državnog sekretara SAD-a.Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u sprovođenju bitnih reformskih procesa.


U tom kontekstu razgovarano je o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila uslove za napredak ka evroatlantskim integracijama. Govoreći o evropskim integracijama, članovi Predsjedništva BiH su kazali da će institucije Bosne i Hercegovine nastaviti ispunjavati uslove za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo.


Važna tema današnjeg susreta bila je i ekonomska saradnja dvije zemlje. U tom kontekstu najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a u oblastima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji kao i o američkim investicijama u Bosnu i Hercegovinu.


Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove Philip Riker je ponovio da SAD ostaje čvrst i posvećen partner Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka evroatlantskim integracijama.Naglasio je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine treba zadržati lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH.


Pohvalio je provedbu Sporazuma koji će rezultirati održavanjem izbora u Mostaru te pozvao na dalje djelovanje u vezi sa reforom Izbornog zakona u BiH. Kazao je da su SAD pomogle BiH sa 3, 7 miliona dolara u borbi protiv pandemije COVID-19, te najavio nastavak ove vrste pomoći.


Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je neupitna opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, i da će ekonomske reforme, kao i borba protiv korupcije biti u fokusu djelovanja u narednom periodu. Na kraju sastanka članovi Predsjedništva BiH su se zahvalili za prijateljsku saradnju i podršku koju SAD pruža BiH.


Izvor: RTV BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.