Nevidljiva skulptura prodata za 18.000 dolara – umetnici završili na sudu


Objavljeno: 2021-07-08 11:31Svetom je odjeknula vest da se prva „nevidljiva skulptura“ na svetu, prodala za 18.000 američkih dolara. Tom Miler umetnik performansa sa Floride, tužio je italijanskog umetnika koji je prodao ovu neobičnu skulpturu, navodeći da je prvi došao na ovu ideju.


Foto: Nevidljiva skulptura prodata za 18.000 dolara – umetnici završili na sudu

Iako se sumnjalo u sam integritet umetničkog dela, umetnik sa Floride bori se za potpuno suprotno. On tvrdi da je u pitanju njegov idejni koncept, i da je na ovu ideju došao pre italijanskog umetnika Salvatorea Garaua.

 

Tom Miler, umetnik performansa iz Gejsvila, navodi da je 2016. godine svoju nevidljivu skulpturu predstavio javnosti na Trgu svog gradića.Svoje umetničko delo nazvao je „ništa".


„Kada sam video rad italijanskog umetnika pomislio sam da je to moj rad, pomislio sam da mi je ukrao ideju i da mi pripada deo zarade. Kontaktirao sam ga, ali me je on odbio, pa sam angažovao advokata", istakao je Tom Miler.


Kako je naveo advokat Ričard Fabijani, evidentno je da nevidljivo umetničko delo pripada Tomu Mileru, a da je Salvatore samo iskoristio tu ideju i prodao umetničko delo. Zbog toga je važno prepoznati pravog umetnika koji zaslužuje sva prava i beneficije za svoj rad.


Izvor: RTS

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.