Nestale kosti pacijentkinje


Objavljeno: 2018-04-04 21:39:00Rendgenski snimci 44-godišnje neimenovane pacijentkinje iz Kraljevske bolnice u Edinburgu pokazali su da je koštano tkivo u njenom ramenu i njenoj ruci skoro u potpunosti nestalo u roku od 18 meseci.Reč je o izuzetno retkom oboljenju, zvanom Gorham-Stoutova bolest, koje je do sada u medicinskoj literaturi zabeleženo samo 64 puta.


Foto: YouTube screenshot

Uzrok bolesti nije poznat, ali se zna da dolazi do abnormalnog rasta krvnih sudova koji na kraju slamaju kost, piše doktor Džared Stivens u "BMJ Case Reports". Snimci sredovečne Škotlanđanke pokazali su da su uvećani krvni sudovi vremenom zamenili njeno koštano tkivo.

 

 

Pacijentkinja se lekarima obratila zbog neprestanog bola u ramenu, a kada su putem rendgena otkrivene lezije u ramenoj kosti, lekari su pomislili da je reč o tumoru. Ipak, svi testovi su bili negativni. Druga biopsija otkrila je benigni tumor na jednom krvnom sudu nekoliko meseci kasnije. Žena je u međuvremenu i dalje trpela bol u ruci, udružen sa oticanjem, a lekari nikako nisu mogli da ustanove o kakvom je oboljenju reč.

 

 

Nakon što se pacijentkinja nakon 18 meseci ponovo podvrgla rendgenskom snimanju, lekari su primetili da koštano tkivo u njenoj ruci i ramenu nestaje. Nakon konsultacije sa specijalistima iz Birmingema, potvrđena je Gorhamova bolest, piše Dejli mejl.

 

"Uprkos tome što se ovo stanje smatra benignim, prognoze su ipak neizvesne", navode lekari. "Potencijalne fatalne komplikacije ove bolesti uključuju širenje bolesti na kičmene pršljenove, što može da dovede do pleuralnog izliva i kvadriplegije", dodali su.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.