Naučnici našli lek za epidemije koje šire komarci


Objavljeno: 2018-04-03 21:13:00Od jedne tablete krv čoveka može da postane otrovna za komarce i da ih ubije, tvrdi britansko istraživanje, objavljeno u časopisu The Lancet Infectious Diseases.


Foto: B92

Naučnici su otkrili da komarci koji prenose bolesti uginu nakon što su se hranili krvlju ljudi koji piju lek "ivermektin". Smrtonosni efekat na komarace traje do 28 dana nakon što su pacijenti uzimali taj lek, koji se inače koristi za lečenje šuge. Naučnici se nadaju da bi "ivermektin" mogao da bude iskorišćen za kontrolisanje širenja malarije i drugih bolesti koje prenose komarci.

 

Testiranje u Keniji pokazalo je da 97 odsto komaraca ugine u roku od dve nedelje od uboda čoveka čija krv sadrži lek. Glavni autor istraživnja, doktor Meno Smit sa Liverpulske škole za tropsku medicinu, kaže da je rezultat "uzbudljiv", pošto komarci posle mesec dana umiru zbog sisanja krvi osobe koja je uzela "ivermektin". Taj lek se u većoj i manjoj dozi dobro podnosi i zato bi mogao da predstavlja novo oružje u borbi za eliminaciju malarije. Preliminarni rezulatati istraživaja predstavljeni su i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

 

Lek deluje kao sasvim nova vrsta antimalarijskog tretmana budući da uništava komarce, dok postojeća sredstva "ciljaju" parazite. Komarci, prenosnici bolesti, ubiju godišnje 750.000 ljudi, od kojih su veoma veliki broj deca, prenosi Telegram. Oni, takođe, prenose i zika virus, denga groznicu, žutu groznica, bolest Zapadnog Nila i virus čikungunja. Klimatske promene i zagrevanje Zemlje omogućavaju komarcima da se šire van svojih uobičajnih staništa i da, tako, prenesu rizik od širenja virusa u severnu hemisferu.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.