Namirnice koje treba da jedete da bi pobedili vrućinu


Objavljeno: 2018-08-08 15:34:00Ako mislite da je svejedno šta jedete tokom velikih vrućina, varate se. Postoji određena hrana koja može da rashladi vaše telo, a da toga uopšte niste svesni.Nutricionista Danijel O’Šohnesi savetuje koju hranu treba da jedete, a koju da izbegavate tokom toplotnog talasa koji je zahvatio celu Evropu.


Foto: YouTube screenshot

On kaže kako lubenica, kurkuma i smanjen unos ugljenih hidrata i proteina mogu da pobede vrućinu, prenosi Metro. Iako se više preporučuje zimi, tanjir supe trebalo bi da jedete uveče, kada temperatura vazduha počne da pada, a vaše telo će uz pomoć supe da ostane hladnije.

 

 

“Supa će da uzrokuje znojenje, ali kako znoj isparava, energija se apsorbuje u vazduhu i vaše telo se hladi”, objašnjava nutricionista. On kaže kako je zbog toga za rashlađivanje dobar izbor i čili, zbog kojeg ćete više da se znojite, a pritom i hladite telo. Kurkuma je začin koji leti ne smete da izbegavate jer ona poboljšava cirkulaciju, pa pomaže krvi da brže teče kroz vene, zbog čega se telo hladi.

 

 

Ovo je deset trikova sa hranom, koji će vam pomoći da se rashladite:

 

Jedite spanać

 

Uveče pojedite tanjir supe

 

Birajte hranu sa čilijem

 

Jedite lubenicu

 

Povećajte unos kurkume

 

Smanjite ugljene hidrate

 

Jedite manje mesa

 

Jedite luk

 

Konzumirajte jela i pića koja sadrže mentu

 

Birajte obroke napravljene sa kokosovim mlekom


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.