Najluđi izgovori pijanih i vozača u prekršaju


Objavljeno: 2017-07-13 13:11:00- Popio sam samo jednu čašicu. Vi biste i krv da mi uzmete. To što aparat pokazuje je od sinoć, tad jesam bio pijan, sad nisam. Od jutros samo sok pijem – samo je jedan od izgovora pijanih vozača.


Foto: Saobraćajna kontrola

 

Ovo je samo jedan u nizu mnogobrojnih izgovora koje vozači u Srbiji koriste kada ih policija uhvati za volanom u alkoholisanom stanju. Akteri gotovo svakodnevnih situacija su “obični ljudi”, ali i mnoge javne ličnosti iz sveta estrade, politike, sporta, otkrili su za "Novosti" u prednovogodišnjoj patroli ulicama Beograda, Vladan Kuzmanović i Branko Marinković, saobraćajci sa višedecenijskim stažom.

Kuzmanović se priseća jednog od najneverovatnijih slučajeva. Dogodilo se to kada je u rutinskoj kontroli zaustavio šezdesetogodišnjeg vozača, koji je u automobilu bio sa suprugom i dvoje unučića.

 

SAMO DA UZMEM TAŠTU KOD FRIZERA

 

Iz višegodišnjeg iskustva saobraćajnih policajaca na području Šumadije, pripiti vozači se, prilikom kontrola vade da ” su popili samo par piva”, ili da su skoknuli da taštu uzmu iz frizerskog salona, da voze samo nekoliko stotina metara, te da nekoliko pića nikog ne ugrožava.

- Dao sam mu alkometar i kad je dunuo, umalo nisam pao u nesvest. Pisalo je 4,2 promila alkohola u krvi – priseća se naš sagovornik. Kada sam ga pitao šta je pio, rekao mi je bez ustezanja – Kilo vinjaje i još malo od druge flaje. Normalno je pričao i nije zaplitao jezikom, a kada sam ga pozvao da izađe iz automobila, bez problema je stajao na nogama.

 

S druge strane, ima i onih koji vrlo loše podnose alkohol, pa se desi da zadremaju u kolima dok se prevoze na trežnjenje.

- Ipak, većina se otrezni kada ih smestimo na zadnje sedište policijskog vozila – kaže Kuzmanović.

 

NE VEZUJEM SE ZBOG SLABOG SRCA

 

Jedan vozač, opet, kad ga je saobraćajna policija zaustavila jer nije koristio sigurnosni pojas, kleo se da mu je lekar savetovao da se ne veže zbog problema sa srcem i plućima – kaže Predrag Radosavljević, komandir Saobraćajne policijske ispostave u Valjevu.

Policajci Vladan i Branko kažu da nije retkost da uhvate i javne ličnosti u alkoholisanom stanju, a nedavno im se dogodila anegdota sa jednim našim poznatim pevačem. Te večeri su nasumično zaustavljali automobile, kada se pored njih samoinicijativno parkirao automobil. Vozač je spustio prozor i poluljutito ih pitao zašto njega nisu zaustavili.

 

- Pa svaki put kad sam pijan, vi me zaustavite i pišete mi kaznu. Sad kada sam trezan, a naiđem na vas, vi me pustite da prođem – odbrusio im je pevač.

 

Kazne često pišu i zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa, ali i tada postoje opravdanja.

 

- Leti nam kažu da im smeta pojas jer je mnogo vruće, pa se znoje pod njim. A zimi obrnu priču, pa se žale da im je jakna velika i da im je teško da vežu pojas preko nje.

Nekada oni koji budu uhvaćeni u prekršaju koriste i pretnje kako bi se izvukli. Naši sagovornici kažu da im se dešavalo da naprave zapisnik i da onda vozač zapreti kako će ih prijaviti da su mu tražili mito.

 

JEO SAM BOMBONE SA RUMOM

 

Nedozvoljenu količinu alkohola pravdaju da su tog dana jeli grožđe, šljive, jabuke ili neko drugo voće ili jeli bombone sa rumom. Ima i onih koji pokušavaju da ubede saobraćajce da im “dreger” nije ispravan i da ga moraju odneti na popravku, a nisu malobrojni ni oni koji uporno tvrde da nisu pijani i da o tome svedoči i to što nisu napravili nikakav prekršaj.

 

ZNATE LI, MOŽDA, VI OTKUD JA ZA VOLANOM OVOG AUTOMOBILA

 

Jedna mortus pijana devojka je nedavno, pred jutro, kada su je zaustavili saobraćajci na Bulevaru Zorana Đinđića, dok se njena drugarica uspavala na suvozačevom mestu, izjavila da nema pojma čija kola vozi i otkud ona za volanom. U međuvremeneu je njen otac potvrdio da je vozila porodični automobil.


Izvor: Novosti
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.