Najefikasnije rešenje da pobedite nesanicu


Objavljeno: 2018-02-26 21:26:00Februar je mesec u kojem ljudi najčešće pate od nesanice, a pospanost, bezvoljnost i umor su samo neki od simptoma. Nesanica može dovesti i do niza zdravstvenih problema ukoliko se ne leči. Kako ju je najlakše izlečiti?


Foto: YouTube screenshot

 

Studija britanskog Centra za san, sprovedena na 21.000 ljudi, pokazala je da je za lošiji kvalitet sna odgovorna kombinacija više faktora. Na prvom mestu su dugi, mračni i hladni dani, manjak svežeg vazduha u zagrejanim domovima i nedostatak kretanja. Na to treba dodati i stres koji je neminovan kao posledica "praznih džepova posle praznika", izduvanosti od veselja i praznovanja.

 

 

Lek bi trebalo potražiti u našim biljkama – valerijani, matičnjaku i nani. Mnogobrojne blagodeti ne samo što se kriju u svakoj biljci ponaosob već i u njihovoj kombinaciji. Osim što obezbeđuje miran san, valerijana podstiče pravilan rad srca, stoga je odličan prirodni lek za smirenje. Čak je i savremena nauka dokazala njenu efikasnost i bezbednost korišćenja u borbi protiv stresa.

 

 

Vrlo je efikasna i kao biljni lek za PMS, bolne i neredovne menstruacije. Njeno umirujuće dejstvo opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem. Potrebno je ustanoviti šta je to što izaziva nesanicu. Ukoliko je uzrok napetost, tada pomaže matičnjak. Smatra se i antioksidantom, pa osim umirujućeg dejstva pomaže obolelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju svoje pamćenje i koncentraciju. U kombinaciji sa valerijanom dokazano je da ima podjednaku efikasnost kao lek za smirenje.

 

 

Tu je i nana, prirodni analgetik koji pomaže kod svih vrsta boli. Jedno od njenih primarnih svojstava je ublažavanje stresa – nana sadrži triptofan iz kojeg se sintetiše serotonin, hormon koji podiže raspoloženje. Smanjuje i glavobolje i želudačne probleme uzrokovane stersom, a konzumiranje nane pred spavanje umiruje organizam i pomaže da se lakše uspavate. Kombinacija bilja suvog ekstrakta korena valerijane, lista matičnjaka i lista nane ne izaziva zavisnost, a umiruje i ublažava simptome nervoze, kao što su uznemirenost, razdražljivost, i tenzija zbog mentalne napetosti.

 

 

Takođe pomaže i kod lakših oblika nesanice. Kombinacija ovih prirodnih sastojaka može biti prvi korak ka savlađivanju ovog prevrtljivog neprijatelja. Posavetujte se sa vašim apotekarom i pronađite rešenje u vidu biljnog preparata koje sadži ove biljke i već od danas na stres gledajte sa visine. Na prepuštajte se stresu, jer miran život svako zaslužuje, a stvari su isključivo u vašim rukama.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.