NOVI SKANDAL: Ukrajinska ambasada tvrdi da je Dodik Lavrovu poklonio ukradenu ikonu!


Objavljeno: 2020-12-16 20:07Ambasada Ukrajine u BiH obratila se Ministarstvu spoljnih poslova BiH i zatražila informacije o pozlaćenoj ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu prije dva dana u Istočnom Sarajevu, saznaje Klix.ba.


Foto: NOVI SKANDAL: Ukrajinska ambasada tvrdi da je Dodik Lavrovu poklonio ukradenu ikonu!

Naime, Dodik je uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu.


Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.


U vezi s tim Ambasada Ukrajine danas je, kako saznajemo, zatražila informaciju o porijeklu ikone koja je navodno nastala prije otprilike 300 godina i pronađena u Lugansku (Ukrajina) te zamolila za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.


"Smatramo da je nepružanje javnog, neodgodivog i nedvojbenog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH informacije, a koja povezuje s navedenim darom, posjedovanjem ili prenosom na bilo koji način kulturnih, istorijskih ili vjerskih vrijednosnih predmeta porijeklom s teritorije Ukrajine", navodi se u pismu.


Ukrajinci u pismu navode i da se Lugansk privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, a nepružanje informacije o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština značila bi podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine što je već rezultiralo smrću mnogih hiljada ukrajinskih građana.


Ukoliko se ustanovi da je kod Dodika završio predmet koji zaista predstavlja dio ukrajinske kulturne baštine, a on ga darovao to će biti novi međunarodni skandal naše države u režiji Milorada Dodika.


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.