NEMAČKA: Proizvode test na koronu sa rezultatima za samo sat!


Objavljeno: 2020-03-25 22:18Pogon kompanije Kjagen u blizini Kelna, koji proizvodi testove na COVID-19, povećao je proizvodnju na milion i po testova mesečno. Test je unapređen i dijagnostikuje prisustvo koronavirusa za samo jedan sat.


Foto: Brzi test na koronavirus

U pogonu ''Kjagena'' (Qiagen) u Hildenu kod Kelna jedva uspevaju da odgovore na trenutnu tražnju. Ta biotehnološka kompanija proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, a to sada uključuje i brzi test za novi koronavirus.

 

''U vrlo kratkom roku smo povećali proizvodnju na 70 odsto, da ćemo sada sa sadašnjih milion i po testova mesečno,a ide jedan test po pacijentu na kraju godine ćemo moći da proizvedemo 20 miliona mesečno. Proizvodnja se odvija u tri smene, sedam dana nedeljno”, za Dojče vele rekao je Tomas Tojringer, portparol Kjagena.

 

Kompanija Kjagen je brzo reagovala na novonastalu situaciju. Oprema za testiranje, koja je na tržištu od 2018. godine unapređena, sada može da dijagnostikuje prisustvo koronavirusa za samo sat. Taj brzi test predviđen je za upotrebu u bolnicama i laboratorijama, a od protekle sedmice može da se koristi u čitavoj Evropi.

 

''Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države. Razlika se posebno ogleda u tome koliko su države brzo prepoznale virus i da li su brzo postupile ili nisu“, kaže Turinger.''Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recimo SAD. Tražnja za testovima ipak raste u svim zemljama. Iz tog razloga je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u celom svetu.''

 

Oprema za testiranje, koja je na tržistu od 2018. godine, unapređena je i može da dijagnostikuje prisustvo koronavirusa za samo sat. Ovaj test može da se koristi po čitavoj Evropi, i predviđen je za upotrebu u bolnicama i labaratorijama.

 

Rezultati kompanije Kjagen probudili su interesovanje kod drugih kompanija. Američki proizvođač opreme za laboratorije Termo Fišer spreman je da kupi Kjagen za oko deset milijardi evra.


Izvor: B92

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.