NAUKA: Kako se virus korona ponaša na višim temperaturama!


Objavljeno: 2020-04-03 09:44Iako su do sada podaci u vezi uticaja temperature na širenje koronavirusa različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama sa visokim temperaturama.


Foto: Virus se sporije širi na višim temperaturama

Studiju je sprovela Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini Mecovo i Odeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu.

 

"Utvrdili smo jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje sa nižim temperaturama i naročito sa prosečnom temperaturom od 0-18 Celzijusovih stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva koronavirusa dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama sa višim prosečnim temperaturama", kaže profesor Konstantinos Jurgulijanis sa Plućne klinike.

 

Kako funkcioniše naš imuni sistem i kako se brani od spoljašnjih neprijatelja?

 

"Prema našoj analizi, čini se da uticaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti", rekao je on i dodao da svakako konačan broj slučajeva zavisi mnogo od mera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

 

Mnoge studije, naveo je profesor, sugerišu da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju koronavirusa.

 

"Glavni faktori koji podupiru teoriju uticaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronosti koja povećava prenos, ranjivosti ljudskog tela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih meseci", naveo je Jurgulijanis.

 

Prethodne studije su pokazale da na višim temperaturama opada period preživljavanja koronavirusa koji su izazvali epidemije MERS i SARS-CoV.


Izvor: B92Copyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.