NAJSTARIJI: Hotel koji radi već 13 vekova!


Objavljeno: 2018-02-18 11:16:00Sudeći po novim trendovima sve je veća potražnja za jedinstvenim smeštajem. Statistike Airbnb-a pokazuju da se sve češće traži kućica na drvetu više, kao i smeštaj u srednevjekovnim dvorcima, kolibama u divljini i šatorima koje tradicionalno koriste nomadi u stepama središnje Azije.


Foto: Screenshot

 

U Japanu su sve popularniji rjokani, tradicionalna prenoćišta čija tradicija korene vuče još iz 8. veka. Tipično japanski smeštaj nalazio se pored najvažnijih saobraćajnica gde bi putnici mogli da se osveže i prespavaju.

 

Česti gosti su bili samuraji koji bi, osim kreveta i hrane, opuštanje potražili u vrućim bazenima – onsenima. Japan danas ima rjokane koji variraju od porodičnih hotelčića od tek nekoliko soba do zdanja koja izgledaju poput palate sa velnesom.

 

U njima se spava na tatamijima (podloga od rižine slame, gume ili sintetike) i futonima.

 

Minšuku je manje luksuzna verzija rjokana pa je samim time i jeftinija. Jedan od prvih hotela na svetu upravo je prenoćište Nišijama Onsen Kejunkan koje je otvoreno 705. godine.

 

Hoši rjokan u gradu Komatsu otvoren je 717. godine, pa, prema Ginisovoj knjizi rekorda predstavlja najstariji hotel koji i dalje radi. Čak je četrdeset i šest generacija ista porodica vodila posao.

 

Hotel ima stotinak soba, dva zatvorena termalna bazena, kao i dva spoljna koja su odvojena za žene i muškarce.

 

Gosti dobijaju jukatu, odnosno posebni kimono na korišćenje kako bi im boravak kraj bazena bio što udobniji.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2018 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.