Muškarci dubljeg glasa skloniji su prevari. A žene?


Objavljeno: 2021-08-19 15:47Nedavno istraživanje kineskih psihologa pokazalo je da visina glasa kod muškaraca ima veze s njihovom namerom da budu verni partneru i da se posvete vezi, i da su muškarci dubokog glasa skloniji neverstvu. Kod žena, takva korelacija nije potvrđena.


Foto: Muškarci dubljeg glasa skloniji su prevari. A žene?

Studija objavljena u psihološkom časopisu Ličnost i individualne razlike (Personality and Individual Differences), ispitivala je postoji li veza između vokalnih parametara jedne osobe, pre svega frekvencije glasa, i njene namere da bude verna i da se posveti vezi sa nekim partnerom, koja je ustanovljena na osnovu upitnika samoprocene.


Rezultati su pokazali da su muškarci dubokog glasa bili skloniji neverstvu i manje posvećeni vezi nego muškarci sa višom frekvencijom glasa.

Zanimljivo je da kod žena nije utvrđeno da postoji korelacija između dubine glasa i „nevernih namera“.

Jedna prethodna studija kanadskih psihologa, objavljena u istom časopisu, pokušavala je da utvrdi zašto žene privlače muškarci dubokog glasa i da li ih percipiraju kao neverne.

Ustanovljeno je da muškarce dubokog glasa žene smatraju privlačnijim, ali i sklonijim neverstvu.

U istraživanju sprovedenom na 90 žena koje su ocenjivale privlačnost muških glasova, zaključeno je da žene više privlače muškarci sa dubokim glasom, ali samo za kratkotrajne a ne i dugoročne veze, jer su uglavnom smatrale da postoji veći rizik da će ih prevariti.


Izvor: RTS

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.