Mozak posle 13. godine ne proizvodi neurone za pamćenje


Objavljeno: 2018-03-20 21:11:00Najnovije istraživanje Univerziteta Kalifornija u San Francisku pokazuje da deo ljudskog mozga, koji je važan za pamćenje i učenje, prestaje da proizvodi nove ćelije oko 13. godine. Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Nejčer, verovatno će dodatno zaoštriti raspravu o mogućnosti lečenja ljudskog mozga putem takozvane neurogeneze ili stvaranja novih ćelija mozga odnosno neurona.


Foto: RTS.RS

 

Ranije se verovalo da hipokampus kod ljudi stvara neurone i u odraslom dobu, prenosi Si-En-En. „Ustanovili smo da je pojava neurogeneze u hipokampusu kod odraslih ljudi, izuzetno redak fenomen“, rekao je Arturo Alvarez-Bajla, profesor neurohirurgije na Univerzitetu Kalifornija i jedan od autora studije.

 

Prema njegovim rečima, naučnici su na uzorcima pronašli određeni broj neurona za koje su utvrdili da su nastali u uzrastu do godinu dana, kao i one nastale između sedme i 13. godine.

Međutim ne i one koji su nastali tokom odraslog doba „Rezultati istraživanja ukazuju na to da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa“, istakao je Alvarez-Bajla i dodao da neki veruju da proces neurogeneze može da podmladi mozak, ali da za to još nema dokaza.


Izvor: rts.rs
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.