Moguće je pobediti strah


Objavljeno: 2018-03-12 21:26:00Kod mnogih ljubimaca javlja se neobuzdan strah tokom nevremena. Prema prognozama, pred nama je nestabilno vreme s povremenim pljuskovima i grmljavinom, pa vam dajemo vam nekoliko korisnih saveta kako da svojim ljubimcima pomognete da se izbore s ovim strahom.


Foto: Pet Magazin

 

Oluje s grmljavinom i munjama koje su pred nama ovog promenljivog proleća mogu biti prava noćna mora za naše ljubimce. Mnogi od njih prepadnu se već na prvi zvuk groma i sasvim promene ponašanje – počnu da panično trče, kriju se ispod stola ili u ormanu, cvile, a u ekstremnim slučajevima grizu nameštaj ili pokušaju da pobegnu u napadu panike. Stručnjaci kažu da je strah od grmljavine često prisutan kod pasa i da ga ne treba ignorisati. Pretpostavlja se da psima najviše smeta grmljavina niske frekvencije koja prethodi gromu, a koju ljudsko uvo i ne čuje.

 

Sigurno je da nervozu pojačavaju i promene vazdušnog pritiska i statički elektricitet. Neretko se dešava i da psi iznenada počnu da se plaše grmljavine i oluje iako nikada ranije nisu pokazivali znakove fobije. Ima i rasa za koje se smatra da im je strah od oluje urođen, kao što je slučaj sa border kolijem i drugim ovčarima. Skloni su mu i ljubimci koji inače pokazuju druge vidove anksioznosti poput straha od razdvojenosti. Uz fobiju od nevremena obično ide i strah od drugih glasnih zvukova poput vatrometa. Reč je o problemu koji nije lako rešiti, ali postoje stvari koje možete da uradite da biste svom mezimcu pomogli da pregura sezonu oluja.

 

Nagradite smireno ponašanje – česta greška vlasnika po mišnjenju stručnjaka je to što pokušavaju da uteše psa i maze ga kada dobije napad panike zbog grmljavine. Na taj način praktično ohrabruju takvo ponašanje, jer pas to može da doživi kao nagradu. Umesto toga, tokom čitave godine treba učiti psa da se smiri na određenu komandu. Treba ih naučiti da legnu mirno i opuste se i hvaliti takve reakcije. Tako će biti lakše da im kada oluja počne kažete – dođi ovamo i lezi. Pas će vas poslušati, a očekivana nagrada skrenuće mu pažnju sa straha. Cilj je da učinite da pas zaboravi na oluju i strah zameni pozitivnim osećanjima. Dajte mu sklonište tokom oluje – to može da bude soba u kojoj ćete puštati muziku, kupatilo…

 

Pustite psa da odluči: obratite pažnju gde otrči kada je oluja i, ako je moguće, dozvolite mu da ode tamo svaki put kada se prepadne. Postarajte se da slobodno može da uđe ili izađe iz “skloništa” jer će se panika pogoršati ako mu je kretanje ograničeno.

 

Privikavajte ga na zvuk grmljavine – pustite mu snimak grmljavine dovoljno tiho da se ne prepadne i istovremeno mu dajte omiljenu poslasticu ili se igrajte sa njim. Postepeno pojačavajte zvuk tokom nekoliko meseci. Obavezno se zaustavite ako počne da pokazuje znake anksioznosti. Cilj je da ga naviknete na zvuk oluje i povežete ga sa pozitivnim asocijacijama.

 

Obratite se veterinaru – veterinar može da proceni da li je strah toliko jak da bi psu tokom oluje trebalo da date neke lekove za smirenje. To svakako nije preporučljivo raditi na svoju ruku, niti je dobro za sve pse, ali za životinje kod kojih je strah veoma izražen medikamenti mogu biti veoma korisni.

 

Odvratite mu pažnju – kod pasa koji ne pokazuju ekstremni strah moglo bi da bude dovoljno da im samo tokom kriznih perioda posvetite malo više pažnje. Jednostavno se igrajte sa njima dok se oluja približava i odvucite im pažnju od spoljašnjih događaja.


Izvor: Pet Magazin
Copyright © 2015-2018 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.