Mobilni u džepu? NI SLUČAJNO!


Objavljeno: 2017-02-24 12:47:00Telefoni se daju bebama, žene ih nekada nose zakačene za grudnjak, a muškarci u zadnjem džepu pantalona. Ako ste i dalje u nedoumici u vezi s tim da li mobilni telefoni mogu da budu opasni po zdravlje, trebalo bi da čujete doktorku Deveru Dejvis koja upozorava na rizike nošenja mobilnog telefona uz kožu i izložene delove tela.


Foto: Samsung

 

Dejvis je pokazala snimke mamografa 39-godišnje Kineskinje koja živi u Americi, vegetarijanke iz Kalifornije koja je imala nekoliko formiranih tumora baš na mestu gde je nosila mobilni telefon - na desnoj dojci (jer je telefon nosila zakačen za bretelu brusa, uz kožu desne dojke). Nosila je mobilni na tom mestu po četiri sata dnevno, sedam godina.

 

Istraživači Univerziteta u Ekseteru su otkril mali, ali konstantan pad kvaliteta sperme muškaraca čije su genitalije bile izložene zračenju mobilnog telefona. Iako istraživači nisu pronašli povezanost između zračenja telefona i slabije plodnosti, otkriće bi moglo da objasni do sada nejasnu pojavu pada broja spermatozoida u uzorcima iz celog sveta.

 

Posedice su najgore za one muškarce koji su već izloženi i drugim faktorima rizika koji utiču na brojnost spermatozoida, piše news.com.au.

 

"Ako imamo u vidu povećanu upotrebu bežičnih uređaja i opšti pad kvaliteta sperme koji je primećen u proteklih 10-20 godina u razvijenim zemljama, ova temu bi trebalo podrobno da se ispita", rekla je Fiona Metjuz.

 

Dovoljno je da mobilni nosite u torbi ili jakni - za svaki slučaj.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.